Latin-Jazz, uitdaging in ritmiek en sound

Latin-Jazz, uitdaging in ritmiek en sound

Onze muzikaal leider Martijn Bos heeft het druk met (muziek)theatervoorstellingen en is zodoende momenteel op de donderdagavond niet altijd meer beschikbaar. Om Martijn én onze Bigband verder te helpen hebben we hiervoor een tijdelijke oplossing gevonden in de persoon van Joost Dieho.

Specialisme

Joost Dieho volgde in de jaren ‘80 een studie Regie aan de Theaterschool en Arrangeren/Compositie aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna heeft hij zich volledig op muziek gericht. In eerste instantie als saxofonist, later vooral ook als bandleider. De laatste 20 jaar specialiseerde hij zich als arrangeur, dirigent en workshopdocent.

Elke muzikaal leider brengt zijn specialisme met zich mee. Die van Joost is ‘Latin Jazz’. Latin jazz is een muziekstijl  die Latijns Amerikaanse ritmes combineert met jazz uit de Verenigde Staten. De term werd in de jaren 1960 bedacht. Hoewel deze muziek veel eerder ontstond. In de late jaren 1940 gingen muzikanten als Dizzy Gillespie, Stan Kenton, Charlie Parker en Cab Calloway jazz spelen in latinogroepen.

De twee belangrijkste categorieën van Latin jazz zijn de Braziliaanse latin jazz en de Afro-Cubaanse latin jazz. Braziliaanse Latin jazz omvat Braziliaanse bossanova of samba. Afro-Cubaanse jazz omvat salsa, merengue, songo, mambo en chachacha.  Om deze muziekstijl goed te kunnen spelen, voegen we  een percussionist toe aan de band.

Passend concept

Een mooie uitdaging voor onze band; de ritmes en sound van Latin Jazz. Uiteraard zoeken we naar een passend concept waarin we deze muziekstijl kunnen laten horen en zien. Bijvoorbeeld met danskoppels. Een braziliaanse/cubaanse avond, een cocktail dus van Latijns – Amerikaanse muziek en sfeer. Naast de Latin Jazz oefenen we op het perfectioneren van ons ‘standaard repertoire’. 

 

Scroll naar top